SISTE NYTT

Ferske oppdateringer

Grete Faanes hos Kløver:
- Fra spansk til oljebransjen til arkitekt på Bjørkelangen

I Kløver har det kommet ei ung dame inn på laget med en variert og spennende bakgrunn. Grete Faanes tråkka sine barnsbein i Kongsberg by, som datter av to ingeniører. Der hun gikk på international baccalaureate på videregående skole, som hun fullførte i USA og dermed fikk et internasjonalt vitnemål. Planen var lenge å blir det samme som foreldrene, men så tok livet henne dit at hun fikk øynene opp for ei annen retning og etterhvert landa hun på å bli arkitekt.

- Jeg er fornøyd med det valget, som arkitekt er det mer rom for å være kreativ, det er ikke så mye tall og tabeller og tekst. Det passer meg fint!

Og kanskje har det vært en fordel når hun nå har gitt seg i kast med arbeidsoppgavene i Kløver? Arbeidsoppgavene er varierte og man må være løsningsorientert og tørre å ta noen utfordringer. Grete har vært innom mye tross sine unge år, og med seg i sekken har hun blant annet en årsenhet i spansk, arbeidserfaring fra oljebransjen, resepsjonistjobb hos Universitetet Sørøst Norge, campus Kongsberg samt et år som interiørarkitektstudent i Oslo. Det var på interiørarkitekt hun fikk øynene opp for å bli arkitekt, og dermed dukka springbrettet opp for å sende søknaden og på den måten endte hun ferden sin på NTNU. Nå hun nå klar for å slå seg til å ro og etablere seg i yrkeslivet.

- Jeg søkte også arkitektstillinger innover, men det er jo her hos Kløver jeg får prøvd meg på veldig mye forskjellig. I større firmaer kan du få beskjed om å tegne alle dørene til et bygg, på et stort ark, og så gjør man det i tre uker. Her er det mer sånn; Thomas trenger et hus, kan ikke du stikke bort og se litt på det? Så da må jeg jo bare finne ut av det, da. 

Hun smiler godt av hvordan ting fungerer i et lite firma ute på bygda, og at det er korte avstander i nettverket og til kunder. I Kløver er man avhengig av at ansatte er løsningsorienterte og kan ta noen utfordringer. Det betyr også at en blir kasta ut i prosjekter og må ta mye ansvar for at laget skal fungere godt. Grete liker en slik arbeidsdag, og hun visste godt hva hun gikk inn i da hun fikk jobben.
- Johan var tydelig på hva han så etter i forhold til firmaet. Dessuten står han trygt i seg selv, jeg har hatt veldig fin oppstart med alle her i Kløver. Det er lav takhøyde her for å spørre om det er noe en lurer på og man får god backing hele veien. Det setter jeg stor pris på!

Kunnskapsbagasjen fra NTNU har gitt henne en god bredde, noe hun ser verdien av nå. Under studiene fikk man prøvd seg på mye forskjellig, alt fra form og farge til store bygg, noe som kommer godt med i arbeidshverdagen. Oppstarten har bestått av alt fra å ordne med mindre byggesøknader, rapporter og generell oppfølging i forhold til sykehjemsprosjektet i Rakkestad til bygningsvern. Da Gamle Høland Prestegård på Løken skulle ha driftsendring var det hun som fulgte opp det. Hun har interesse for gamle bygg og tok bygningsvern som valgsemester på masteren.

- Da vi fikk presentert ulike prosjekter i gruppe, ville jeg gjerne ha prestegården. Jeg har veldig sans for det Juliane gjør med det stedet. Det er det eneste riktige!

Jeg kan godt tenke meg flere saker som det.
Dagene flyr avgårde raskere enn vinden, det finnes ikke dødtid på kontoret i Bjørkelangen næringspark og venninner forteller at hun har fått vært med på mer i sin fartstid i Kløver siden april enn de har fått etter flere år andre steder ute i feltet. Når tida ikke går med til byggesøknader, byggtegninger og kundekontakt finner du henne på en eller annen golfbane i nærheten - en lidenskap som har dukka opp de seinere åra og som gir mye frisk luft, naturopplevelser, fin trim og minst; kvalitetstid med samboeren. Og når hun skal kose seg litt ekstra, tar hun gjerne et glass eller to med naturvin. Undertegnede har allerede fått gode tips på hvilke som kan prøves ut, og igjen viser Kløver sin unge arkitekt at det er ingenting å utsette på servicen! 

Tommy Hynne hos Kløver:
- Jeg har fra dag en fått mye ansvar, det liker jeg!

Kløver har alltid behov for fersk og oppdatert kompetanse når jobboppdrag tikker inn. Dette gir nyutdanna arkitekter muligheten til å prøve seg i arbeidslivet, samtidig som Kløver får viktig kompetanse inn i laget. Men det er ikke hver dag en oransje Volkswagen Boble suser rundt i nabolaget i Aurskog-Høland kommune. Tommy fra Sandefjord er lidenskapelig opptatt av veteranbilen, og har satt den i stand helt selv og lakkert den i favorittfargen. Da Porsche i sin tid fikk oppdrag å konstruere en bil for folket, var det folkevognbobla som fant veien ut i markedet. Dette var et nytt og spennende design på den tiden, og kanskje er dette en av grunnene til at Kløvers nye arkitekt liker den så godt?

Han tok saken i egne hender som 16-åring og kjøpte bilen med mål om at det skulle settes i stand til 18-årsdagen. Det tidsskjemaet holdt ikke helt inn riktignok, men nå har han kjørt den i tre sesonger og han stortrives med å putre rundt i den på veiene i Aurskog-Høland og andre steder. Hvis det er nødvendige reparasjoner, gjør han dem helst selv. Slik er han på flere områder i livet:

- Bilen er først og fremst en hobby, både en fryd og forbannelse. EU-kontroll er nesten uten unntak problemer, men jeg vil gjerne ordne opp sjøl. Jeg mekker og reparerer på den så langt det lar seg gjøre. Jeg liker nok dette med å lage ting sjøl, jeg lager også møbler. Resultatet er ikke alltid like vellykka, men da har jeg i det minste lagd det!

Den oransje bobla står nå elegant parkert utafor kontorlokalene og lyser opp i den grå asfalten. På innsida av lokalene sitter latteren løst, det er god aktivitet om dagen. Både nye og gamle prosjekter er i omløp, det diskuteres og drøftes i de fleste kroker før løsningene kommer på bordet. Daglig leder i Kløver, Johan Tørnby, er opptatt av å hente inn kompetente folk til firmaet og er ikke redd for å hente inn ungt blod. Men hvordan har det seg at en Sandefjordsgutt, med NTNU-bakgrunn, finner veien til Bjørkelangen?

Tommy er først og fremst ikke redd for å ta ei utfordring, og da han oppdaga Kløver sin stillingsannonse valgte han å sende en søknad. Etter avslutta studier leita han etter jobber som gikk i retning av det Kløver kunne et tilby; et lite firma med varierte arbeidsoppgaver i et stort mangfold. Da jobbtilbudet kom tok han helt enkelt sats med begge beina - hoppa rett inn i arbeidslivet og valgte samtidig å flytte til bygda. Læringskurven har vært bratt, men det trives han veldig godt med.
- Med å søke meg til Kløver kunne jeg gå rett inn og få mye ansvar. Jeg får bidra og kan være med å forme Kløver, det er det ikke alle steder man får muligheten til. Jeg har fra første dag fått mye ansvar, og det liker jeg!

Som arkitekt sitter han med tegninger til ulike prosjekter, men han liker å jobbe fra det abstrakte til det konkrete. Han liker å se hvordan ting fungerer og sette det sammen til et system og få det til å fungere. Det er jo slik i forhold til hus, det er mange aspekter som skal fungere sammen og så er det arkitektens jobb å kna det. Han er glad i den kreative sida ved yrket, og har aldri angra på valget om å bli arkitekt. I Kløver har han allerede fått prøve seg på mange forskjellige prosjekter - både i størrelse, omfang og skala. Han har så langt gitt seg i kast med rammesøknader for bolig, fradeling av tomter, fasadeprosjektering på industrihaller og kanskje det mest overraskende; gang- og sykkelvei.

- Jeg hadde ikke helt sett for meg at jeg skulle drive med gang -og sykkelvei i jobben som arkitekt, så det har vel kanskje vært det mest utfordrende prosjektet. Jeg hadde jo ikke peiling på hvordan noe sånt ser ut innvendig, akkurat! Hva er det inni en vei?

Men da spørsmålet kom om Kløver kunne ta en gang-og sykkelvei var det aldri noe tvil, og han satte i gang med å lese seg opp. Og han har fått det til, prosjektet har blitt godkjent og han har blitt ei erfaring rikere.

- Det var morsomt, da fikk jeg prøvd meg som veiingeniør også!

Ellers er det umulig å la være å skryte av Kristian Bergsjø, som er Kløver sin byggingeniør. Det å ha læremester med på laget er uvurderlig, og gjør også at en får en god overgang til arbeidslivet. Det er stor takhøyde for å spørre når man er usikker, og det er stør takhøyde for å komme med innspill. Begge deler gjør at Tommy Hynne trives godt på jobb!